Wat met het onderhoud van uw waterkoeler

Een waterkoeler op kantoor is erg handig. Velen vergeten vaak dat reguliere onderhoud van hun waterdispenser vereist is. Een waterkoeler kan immers een ideale omgeving zijn voor bacteriën. Hoewel er specifieke instructies bestaan voor het onderhoud voor elk type waterkoeler, zijn er een aantal aandachtspunten die voor alle koelers gelden. Het is belangrijk om bij de plaatsing van uw waterdispenser meer informatie te vragen over het onderhoud en het reinigen ervan. De instructies die hieronder aangehaald worden, zijn louter elementair.

Hoe uw waterkoeler reinigen?

Alvorens uw koeler te reinigen, dient u deze eerst te ontkoppelen van elektriciteit. Zoals u weet is water en stroom een erg gevaarlijke combinatie. Tijdens de reigingingsbeurt trekt u veiligheidshalve de stekker uit het stopcontact.

Daarna kunt u op zoek naar de zogenaamde “water-guard”: Het gedeelte boven in de waterdispenser dat gebruikt wordt om de dop van de fles te doorboren. Verwijder de water-guard – indien uw waterkoeler over één beschikt – voordat u het hele schoonmaakproces begint. Neem de water-guard aan beide zijden vast en duw deze vervolgens omhoog om deze te verwijderen.

De water-guard kunt u gemakkelijk met zeep reinigen. U gebruikt hier best milde zeep voor. Droog met een zachte schone doek de water-guard af. U kunt deze laten drogen terwijl u de rest van de waterkoeler reinigt.

Om alle ongewenste bacteriën te verwijderen, maar ook aangekoekte vetlagen in het reservoir, lost u twee eetlepels natruim-bicarbonaat in een kopje op. Vervolgens giet u deze oplossing in het reservoir van de waterkoeler en voert het door de tap. U dient hierna het reservoir grondig schoon te spoelen met kraantjeswater. Los een halve theelepel bleek in 3,5 liter water op voor een zeer grondige schoonmaakbeurt. Dit middel is een zeer gebruikelijk en effectie middel. Wanneer uw waterkoeler over een warmwater- en koudwatertap beschikt, gebruikt u best enkel de koudwatertap. U dient echter bij een behandelijk met bleek het reservoir grondig door te spoelen. Daarna kunt u de water-guard weer op zijn plaats zetten.

Een waterkoeler of waterdispenser plaatsen?

Vergelijk vrijblijvend offertes.