Waterkoeler met leidingwater: is dat wel gezond?

Een waterkoeler komt in twee grote types: flessen waterkoelers en leidingwaterkoelers. Maar is een waterkoeler met leidingwater wel gezond? Kunnen zich geen bacteriën opstapelen in het toestel? Hoe werkt zo’n waterkoeler precies?

Met een waterkoeler op kantoor kunnen uw werknemers altijd genieten van fris water. Maar vaak wordt gedacht dat het water uit zo’n koeler na verloop van tijd ongezond is, omdat er zich bacteriën in de buizen van het toestel zouden vormen. Een waterkoeler met flessen zou nog gezonder zijn dan een met leidingwater.

Uiterst zuiver water

Niets is minder waar. Zowel het water uit een flessenkoeler als uit een leidingwaterdispenser is uiterst gezond. De technologie is zodanig geëvolueerd dat de vorming van schadelijke bacteriën praktisch onmogelijk is.

Leidingwaterkoelers hebben elektriciteit nodig en kunnen werken met drie verschillende waterbehandelingstechnieken. Elk van die technieken heeft wel specifieke voor- en nadelen:

  • Omgekeerde osmose

Bij waterkoelers met omgekeerde osmose wordt leidingwater door verschillende filters gestuurd, waarna het onder hoge druk door een membraan wordt geperst. Het voordeel is dat het leidingwater extra zuiver wordt. Het nadeel is dat er relatief veel drinkwater verloren gaat in het proces.

  • Met reservoir

Bij een reservoir waterkoeler wordt het leidingwater gefilterd door één of meer filters, waarna het wordt opgeslagen in een reservoir uit kunststof of roestvast staal. Het voordeel van dit soort waterkoeler is de grote tapcapaciteit.

Het reservoir is geen 100% gesloten systeem. In het reservoir kunnen zich in principe bacteriën vormen. De UV-filter in het toestel lost dat probleem op. Door de UV-straling worden de bacteriën gedood en blijven alle mineralen behouden. Nadeel van dit systeem is het hoge elektriciteitsverbruik en de extra kosten, omdat de UV-lampen na verloop van tijd vervangen moeten worden. Een erkende leverancier weet precies wanneer zo’n UV-filter vervangen moet worden.

  • Direct chill

Bij een direct chill waterkoeler gaat het leidingwater door een afgesloten leiding (een spiraal), die wordt gekoeld door een ijsbank. Door de gesloten techniek is er geen kans op bacteriëngroei. Het nadeel van een waterkoeler met het direct chill-systeem is dat de tapcapaciteit beperkter is en er dus meer tijd nodig is om een bekertje of flesje te vullen.

Op zoek naar een waterkoeler voor uw bedrijf?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes.