Flessenwaterkoeler vs. leidingwaterkoeler: wat zijn de voor- en nadelen?
Voor een bedrijfsleider is het soms moeilijk om te beslissen welk type waterkoeler het best past in zijn onderneming. Elk type waterdispenser heeft ook zijn eigen specifieke voor- en nadelen.
Grosso modo zijn er twee soorten waterkoelers op de markt: op basis van flessenwater en op basis van leidingwater. Toch bestaan in beide soorten nog verschillende subtypes. Zo zijn er kleinere toestellen die op een tafel of aanrecht geplaatst kunnen worden (zogeheten countertop modellen), losstaande waterkoelers, ingebouwde dispensers, modellen die aan de muur bevestigd worden, koelers met een voetpedaal, enz.
Bij verschillende toestellen kunt u ook kiezen tussen gekoeld water of water op kamertemperatuur, warm of koud water en zelfs bruisend of plat water.
Elk van die types heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hier vindt u een overzicht van de voor- en nadelen van de twee hoofdtypes.
Waterkoeler op flessen
Voordelen:
- Keuze tussen bronwater en water gezuiverd via osmose: bronwater is drinkwater dat uit onderaardse bronnen wordt opgepompt en rechtstreeks gebotteld. Water dat gezuiverd is via omgekeerde osmose, is nog schoner dan bronwater.
- Niet-locatiegebonden: de waterkoeler kan overal geplaatst worden waar er een stopcontact in de buurt is.
- Voorraadbeheer door leverancier: als u een waterkoeler huurt, kunt u met de leverancier een contract aangaan om de watervoorraad te laten bijvullen.
Nadelen:
- Extra kosten: de flessenvoorraad moet geregeld aangevuld worden. Ook statiegeld en transportkosten dient u mee te rekenen. Voor een waterfles van 18,9 liter (een gallon) betaalt u 5 euro. Bij een hittegolf kunnen de waterkosten hoog oplopen.
- Stockageruimte: om de flessen te kunnen bewaren, hebt u opslagruimte nodig. Bij een waterkoeler met leidingwater is dat niet nodig.
- Onderhoud: de waterkoeler dient regelmatig schoongemaakt te worden. Dit gebeurt meestal door de leverancier van de waterkoeler.
Waterkoeler met leidingwater
Voordelen:
- Ongelimiteerd verbruik: u hoeft zich geen zorgen te maken over de watervoorraad. Met leidingwater is die immers onuitputtelijk.
- Geen extra kosten: u hoeft geen flessen te bestellen. Als u de machine huurt, betaalt u alleen een maandelijkse vaste kost, ongeacht het verbruik. Koopt u de waterkoeler, dan betaalt u zelfs alleen de kosten om de filter en het koelsysteem te laten schoonmaken.
- Keuze tussen warm en koud water: op de waterkoeler zitten twee taps: eentje voor warm en koud water. Ideaal voor liefhebbers van thee.
Nadelen:
- Locatiegebonden: de waterkoeler kan alleen op een plek komen waar een aansluiting op de waterleiding mogelijk is.
- Eventueel kosten van de loodgieter: als er een aansluiting op leidingwater aangelegd moet worden, moet u een beroep doen op een loodgieter.
- Onderhoud: de waterkoeler heeft geregeld een schoonmaakbeurt nodig. Ook moet om de 6 tot 12 maanden de filter vervangen worden. De leverancier bij wie u het toestel huurt, doet dit voor u.
Op zoek naar de juiste waterkoeler voor uw bedrijf?
Aarzel niet, vraag vandaag nog gratis offertes aan bij waterkoeler leveranciers.