Welke soorten water bestaan er?

Sommigen beweren dat water overal hetzelfde smaakt, anderen beweren dan weer van niet. Toch is het ene water het andere water niet. Hieronder volgen alvast enkele verschillen tussen leidingwater, bronwater en natuurlijk mineraalwater.

Leidingwater

Het is vanzelfsprekend voor ons dat wanneer we de kraan openen er water uitkomt. Toch zijn er verschillende partijen die ervoor zorgen dat we dat water uit de kraan hebben. Leidingwater of kraantjeswater is water dat we via het openbare leidingnetwerk ontvangen. Dat water wordt chemisch en microbiologisch behandeld om het drinkbaar te maken.

Het drinkwater voldoen aan Europese normen. De Europese Unie baseert zich op aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens deze normen mag het drinkwater niets bevatten wat de volksgezondheid in gevaar kan brengen. Er worden dus maximale toelaatbare waarden opgelegd. Openbare instellingen gaan het uiteindelijk drinkwater controleren.

Waar komt dat water eigenlijk vandaan?

Kraantjeswater kan uit grondwater worden opgepompt of van oppervlaktewater. In Vlaanderen wordt er een helft grondwater gebruikt en een helft oppervlaktewater. Wegens milieuredenen proberen ze om grondwaterwinning terug te schroeven.

Bronwater

Bronwater is drinkbaar water dat wordt gewonnen uit onderaardse bronnen of natuurlijke bronnen.
Het belandt soms puur in de fles, omdat het verder niet behandeld of gezuiverd wordt. Het moet dezelfde norm als kraantjeswater naleven. De samenstelling kan na verloop van tijd veranderen.

Natuurlijk mineraalwater

Water moet het label “natuurlijk mineraalwater” verdienen. Het wordt officieel erkend met dit label door de Volksgezondheid. Het wordt dus het stengst gecontroleerd. Het is afkomstig uit een ondergrondse waterlaag of bron. Uiteraard is natuurlijk mineraalwater van nature uit zuiver. De kwaliteit, natuurlijkheid en puurheid zijn gewaarborgd van de bron tot bij de consument.

De strenge vereisten voor natuurlijk mineraalwater

  1. Het water moet 100 procent uit de grond komen en zuiver van oorsprong zijn
  2. De minerale samenstelling moet stabiel zijn, ongeacht weersomstandigheden
  3. Het water mag geen chemische of microbiologische behandeling ondergaan
  4. De bron moet beschermd worden tegen elk risico op vervuiling en besmetting
  5. Het natuurlijk mineraalwater moet uit de grond komen en gebotteld worden aan de bron
  6. Dit water kan als enige aanspraak maken op gezondheidsvoordelen
  7. De minister van Volksgezondheid mag enkel op advies van de hoge gezondheidsraad het water als “natuurlijk mineraalwater” erkennen

Een waterkoeler of waterdispenser plaatsen?

Vergelijk vrijblijvend offertes.